Община Добрич ще работи новата визия на коледния базар да стане традиция, гласи съобщение на интернет страницата на кметството. За първа година базарът бе изграден на площад "Демокрация" с 9 дървени къщички, за които бяха отпуснати 20 000 лева от Програмата за развитие на туризма. Поради големия интерес, с решение на Консултативния съвет по туризъм, къщичките са предоставяни приоритетно на добрички производители - хлебари, сладкари, ресторантьори и други членове на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, на Федерацията на хлебари и сладкари, на Висше училище "Международен колеж". Тяхната дейност реално е формирала средствата за закупуване на дървените павилиони, подчертават от община Добрич. Към базара е имало интерес и на занаятчии от Сливен, Трявна и Троян, който е останал неудовлетворен, става ясно още от съобщението.

Предвижда се през следващите години коледният базар да се разраства и в него да участват повече фирми, включително занаятчии и производители. Още на първото заседание на Консултативния съвет по туризма ще бъде отчетено свършеното и ще се обсъди решение за закупуване на още къщички. В тях ще се излагат сувенири, българска керамика и други стоки не само от нашия град.

От общината посочват, че всички партньори и участници в базара са били обединени около идеята за новата му визия - без шатри в ориенталски стил и китайски стоки, с каквито е наситена магазинната мрежа. Поради предстоящ ремонт на площад „Свобода". се очаква оттук нататък провеждането на подобни инициативи да бъде ориентирано към площад "Демокрация".

Дарик припомня, че търговци в коледния базар посочиха, че участието им в него през 2009-та е било нерентабилно и е причинило загуба на фирмите им. Те считат, че мястото му е обратно на площад "Свобода". Базарът бе закрит на 8 януари.