Крушари вече няма да отбелязва празника си на 14 септември, съобщи за Дарик кметът на общината Добри Стефанов. На предстоящата сесия на Общинския съвет той ще внесе предложение за промяна на датата. Идеята е за празник на добруджанската община да бъде обявен Димитровден - 26 октомври или Архангеловден - 8 ноември, вместо досегашния Кръстовден. Празникът ще се провежда официално в първия почивен ден след съответната дата, за да не спира работата на общинската администрация в делнични дни. Добри Стефанов очаква предлаганата промяна да бъде гласувана от съветниците в Крушари.

От доста години сред местното население и в общинската управа се води спор за деня, избран за празник на общината, коментира Стефанов. По думите му датата 14 септември не е подходяща, тъй като повечето жители на общината все още са ангажирани със земеделска работа, а родителите подготвят децата за първия учебен ден. Получава се така, че хората, които трябва да празнуват на практика ги няма, отбеляза Стефанов.

"Земеделието е основното занимание в нашата община, а двата празника са свързани с края на земеделските дейности - завършва прибирането на реколтата и есенната сеитба, и хората са свободни и могат да празнуват", посочи кметът. Той самият би желал празникът на общината да бъде определен за 26 октомври, "защото в по-старо време съборът в Крушари е бил на Димитровден". Имало обаче мнения в подкрепа на датата 8 ноември, на която по стар стил се е отбелязвал Димитровден, обясни кметът и заключи, че разлика от 14 дни не е от голямо значение.