Кметът на Добрич отчете 100 дни управление
84329

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кметът на Добрич отчете 100 дни управление
  • Кметът на Добрич отчете 100 дни управление

Кметът на Добрич Йордан Йорданов се отчете за първите 100 дни от мандата си. Сред най-важните неща, свършени от екипа му досега, според него, са възобновяването на работата на Тристранния съвет; публичното отчитане за предложенията на граждани, залегнали в бюджета; поръчките за създаване на стратегия за спорта и нов правилник за дейността на „Общински пазари".

Предстои днес да заработи Фейсбук страница на Община град Добрич, където ще се приемат сигнали от гражданите. Ще я обслужва екип от 4 души, които ще отговарят на питанията в 7-дневен срок. Искаме да скъсим връзката с хората и да им дадем възможност да могат да общуват с нас и чрез Фейсбук, който е толкова широко използван, казаха от екипа. Освен това е договорена промяна в интернет страницата на Общината, която ще има нова визия и по-добре обособени секции за граждани и за бизнеса. Скоро, със затоплянето на времето, ръководството ще започне активно провеждане на изнесени приемни по кварталите на града, заяви Йорданов. За 100-те дни, кметският екип е имал срещи с 250 души в приемните дни.

2015 г. е завършила без неразплатени задължения на Общината, каза още кметът. Проектът за воден цикъл върви и до края на месеца ще бъдат внесени документите по него. Йорданов се надява да се изберат изпълнители и да започне работа до края на годината.

Изпратено е искане до Държавната финансова инспекция за одит на Общината за предишните няколко години. В него се акцентира върху проведените от предишното ръководство обществени поръчки, дейността на общинските предприятия и търговски дружества с общинско участие, възнагражденията в администрацията, разходите за образователната система, както и осчетоводяването на приходите от местни данъци и такси. Одитори от Варна правят в момента проверка на 2015 г.



Кметът съобщи още, че е провел разговори с министрите на финансите и на околната среда по повод очакваната финансова корекция за проекта за депото в Стожер за 4 млн.лева. Най-вероятно такава корекция ще има, но може и сумата да бъде по-малка. Темата ще бъде дискутирана и с представители на европейските институции, каза Йорданов, като припомни, че Общината е подала жалба срещу полученото писмо за санкция.

Попитан какви инвестиции очаква в Добрич, кметът сподели, че представители на турска фирма са правили оглед на бившите казарми и на парцел в близост до този на китайския фуражен завод. Засега няма данни за намеренията им, те са на посещение и в Шумен и Разград, каза той. Според Йорданов е нужно Добрич да подготви за потенциални инвеститори терен с парцели по 5 декара, осигурени с ток и вода. Намерението на предишния екип това да са бившите казарми, засега не е осъществено, мястото е неподдържано и обрасло с растителност, заяви Йорданов.

Чуйте акцентите от отчета в аудиото.