Близо 3.5 на сто са отличните оценки по «Български език и литература»/БЕЛ/ на външното оценяване след седми клас тази година в област Силистра, при ниво 1.6 за миналата 2015 г. Това сочат данните на РИО на МОН. Като положителна тенденция от Инспектората отчитат увеличения брой седмокласници, явили се на втори модул на оценяването. Тази година, своите сили в преразказа са опитали 62% от общо явилите са на изпит по БЕЛ, 860 ученика.

Средният успех за областта по Български език и литература е 3,74. Няма значима разлика спрямо предходната година, когато резултатът бе 3,70. Учениците с двойки са 19,65% от участвалите, при 16 % през миналата година.

Значително по-малък е броят на отличните оценки от изпита по Математика - 0.47%от явилите се 856 ученика. Учениците с двойки са 34% от участвалите, при резултат от мин. год. - 33%.  Средният успех на областта по математика е 3,072, като ръстът в сравнение с меналата година е едва 12 стотни.

Предстои учениците да получат служебна бележка с оценките си в училищата, където учат. Учениците с двойка на един от двата изпита не могат да участват в приема след VІІ клас.



След като завършат успешно VІІ клас, желаещите ученици могат да кандидатстват за 14 - те паралелките с прием след VІІ клас в област Силистра. Максималният брой места в тези паралелки е 364 – в профилирани паралелки 208 места и в професионални паралелки 156 места. Заявленията за кандидатстване се подават в Младежкия дом в Силистра и в СОУ „Й. Йовков” – Тутракан от 16 до 21 юни. Важно условие е учениците да са придружени от родител или настойник. На 27 юни (понеделник) ще бъде обявено първото класиране.