Историческият музей и Художествената галерия в Добрич се включват в европейската инициатива „Нощ на музеите", чието дванадесето издание се отбелязва днес.

Акцент в проявите, подготвяни от добричкия музей, е гостуваща холографска изложба на Института по оптически материали и технологии при БАН. След София и Велико Търново, Добрич е третият български град, домакин на подобна изява. Експозицията представя над 30 отражателни холограми на изключителни музейни ценности, емблематични реликви, артефакти, свързани с нашето културно-историческо наследство като Панагюрското и Рогозенското съкровище, Самуиловата крепост, Перперикон, лични вещи на Васил Левски и др.

Създаването на обемни холографски копия на музейни експонати, произведения на изкуството и други реликви е едно от първите практически приложения на изобразителната холография. Представените триизмерни изображения са записвани посредством лазери върху свръхдребнозърнеста сребърнохалогенидна емулсия с големина на зърно от порядъка на 10 нанометра и възстановяват пълната информация за заснетия реален обект. Чрез холографските копия изключително ценните експонати, съхранявани в различни музеи в страната, ще станат достъпни за добричката общественост. Експозицията „Холографията - ефектът на оригинала" се открива днес от 17.30 часа в музея в градски парк „Свети Георги".

След това на същото място ще започне музикална програма с Арт-център „Палитра" и Студио „Сарандев" - до 20.00 ч. Музеят предлага в програмата си и моноспектакъл „Изповед за греховната любов на Зографа Захарий" - гостуване на ДКТ „Васил Друмев" - Шумен, и филм на Христо Мишков „Просфорите на Атон" - тези събития са в зала „Възраждане", която се намира в сградата на Художествена галерия - от 18.30 ч.



В програмата за Нощта на музеите влизат и две изложби, които бяха подредени преди дни. В зала „Възраждане" може да се види експозицията „Жилище Божие, дом човешки", а  в Дом-паметник „Йордан Йовков" изложба „Вазов и Сопот" - от къщата-музей на писателя.

Вратите на Художествена галерия в Добрич днес ще бъдат отворени до полунощ, а програмата включва изложби, концерти, базари, работилница за деца.

От 16.00 ч. в „Работилница за въображение" ще се изработват кукли от хартия на любими герои от приказки. Музикалната програма започва в 17.00 ч. с „Клименто бенд" и мажоретен състав от СОУ "Св. Кл. Охридски", а от 20.00 ч. ще се включат със свои изпълнения на акустични китари британецът Андрю Потър, който живее в Добричко, и Диян Димитров.

Вечерта - от 18.00 ч., ще бъде открита изложба на Димитър Трайчев и Мария Зафиркова - „Завтра будет поздно!" на варненските художници Мария Зафиркова и Димитър Трайчев . „Зафтра“ от заглавието е словесна игра от фамилиите на авторите, самият израз е популярен от миналото, но твърде актуален и днес. Димитър Трайчев представя голямоформатни творби в техника дигитален печат създадени по проект „Digital передвижник 2“ от 2012 и 2016 г. Мария Зафиркова показва текстилни пана от памук и други естествени материали, сътворени през последните години. В творбите авторката използва буквите като знаци превръщайки ги в типографско изображение без конкретен текст.

Мария Зафиркова е родена 1951 г. в Батак. Завършва Висше художествено-промишлено училище в Прага, Чехословакия. От 1981 г. е член на СБХ, секция живопис. График дизайнер e в списание Морски Свят и в списание Мойра. Представяла свои работи
в множество персонални и колективни изложби в Холандия, Финландия, Швейцария, Русия и др.

Димитър Трайчев е роден 1952 г. в Шумен. Завършва пространствен дизайн в Строгановското Висше Московско художествено-промишлено училище. Арт директор в Сталкер график дизайн студио; основател и куратор на проекта Неохраняема зона. Активен участник в множество инициативи, свързани с визуалните и музикални изкуства.

Член на селекционното жури на Триенале на сценичния плакат, София 1996-2010; Член на международното жури на Биенале Карикатурум 7, Русия; Член на селекционното жури за туристическо лого на България 2016. Представял е свои работи в множество персонални и колективни изложби в Холандия, Германия, Финландия, Швейцария, Испания, Русия, Швеция и Норвегия.

Посетителите на Галерията ще могат да разгледат и постоянната експозиция живопис, графика, скулптура, хартия, както и другите временни експозиции. От 22.00 ч. започват видео прожекции от архива на галерията.

През цялата вечер ще се предлагат щандове с авторска керамика и бижута, магнити, както и книги на Сдружение на писателите - Добрич.