По традиция всяка година по това време Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира кампания за подхранване на дивите пойни птици чрез подготвени хранилки, съобщават от организацията. Поставянето и поддържането на заредени хранилки през студените месеци е един от основните източници на провизии за дивите птици, когато снегът затрупа всичко. Горските плодове вече са изсъхнали и голяма част от насекомите, с които птиците се хранят, са загинали или спят и затова семената са основна храна за много видове птици като големия и синия синигер, горската зидарка, чинката, врабчетата, гълъбите и др..

През месец декември миналата година, по инициатива на доброволци на БДЗП, ученици от СОУ "П.Р. Славейков" в Добрич изработиха хранилки за птици по време на уъркшоп, който се проведе в Работилницата за въображение на Художествената галерия. Изработените от учениците произведения са поставени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич и се зареждат от доброволци на БДЗП. До края на месец март, докогато продължава зимното подхранване, посетителите на зоопарка имат възможност да наблюдават десетки сини и големи синигери, които се хранят там.

На птиците и дружеството, е посветен първият брой на WowPaper - безплатно месечно издание на календар за десктоп на компютър. Календарът включва 12 уникални илюстрации за 2012 г. и е създаден от група добричлии, обединени около мултимедийното изкуство. Всяка илюстрация носи в себе си идея как да опазим природата и нейните чудеса с малка грижа от всеки нас. На уеб сайта на календара, е представена полезна информация как да направим хранилка за птици, къде да я поставим и каква храна да предложим на пернатите си гости.