Да помогнем на пойните птици да оцелеят през зимата
Да помогнем на пойните птици да оцелеят през зимата / Цвета Нешева, БДЗП

По традиция всяка година по това време Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира кампания за подхранване на дивите пойни птици чрез подготвени хранилки, съобщават от организацията. Поставянето и поддържането на заредени хранилки през студените месеци е един от основните източници на провизии за дивите птици, когато снегът затрупа всичко. Горските плодове вече са изсъхнали и голяма част от насекомите, с които птиците се хранят, са загинали или спят и затова семената са основна храна за много видове птици като големия и синия синигер, горската зидарка, чинката, врабчетата, гълъбите и др..

През месец декември миналата година, по инициатива на доброволци на БДЗП, ученици от СОУ "П.Р. Славейков" в Добрич изработиха хранилки за птици по време на уъркшоп, който се проведе в Работилницата за въображение на Художествената галерия. Изработените от учениците произведения са поставени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич и се зареждат от доброволци на БДЗП. До края на месец март, докогато продължава зимното подхранване, посетителите на зоопарка имат възможност да наблюдават десетки сини и големи синигери, които се хранят там.

На птиците и дружеството, е посветен първият брой на WowPaper - безплатно месечно издание на календар за десктоп на компютър. Календарът включва 12 уникални илюстрации за 2012 г. и е създаден от група добричлии, обединени около мултимедийното изкуство. Всяка илюстрация носи в себе си идея как да опазим природата и нейните чудеса с малка грижа от всеки нас. На уеб сайта на календара, е представена полезна информация как да направим хранилка за птици, къде да я поставим и каква храна да предложим на пернатите си гости.

Да помогнем на пойните птици да оцелеят през зимата
netinfo