Зам.-председателят на ГЕРБ представи приоритетите на партията в сектор "Сигурност"
Противодействие на миграционния натиск, на конвенционалната и организирана престъпност, на корупцията и тероризма са сред основните акценти в програмата на ГЕРБ в сектор „Сигурност” за следващ управленски мандат. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Добрич на среща по проблемите на обществения ред и сигурността. Според него започнатото още в първия мандат на ГЕРБ трябва да бъде продължено и надградено. Цветанов подчерта, че в момента в системата цари невероятен хаос и демотивация сред служителите. Той бе категоричен, че „този път не говорим за поредната реформа, а за това как да оптимизираме и да структурираме системата за сигурност, за нейната финансова обезпеченост и дофинансиране”.

Зам.-председателят на ГЕРБ припомни, че около 90% от бюджета на МВР отива за фонд работна заплата. „Представете си как могат да се правят допълнителни капиталови разходи за подобряване на материалната база или за условията на работа на българските полицаи” – попита риторично Цветанов. Той подчерта още, че приоритет за ГЕРБ е да осигури спокойствието и сигурността на хората в малките населени места. “1000-1500 полицаи ще бъдат назначени в системата на МВР до края на 2017 г. Ще бъде спряно командироването на полицаите на границата, защото това се отразява негативно върху конвенционалната престъпност във вътрешността на страната”, каза Цветанов.
 


На срещата присъства и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който  представи пред добричлии актуалните моменти от работата на Европейския парламент в областта на сигурността и миграцията. Той подчерта, че и за европейците основните проблеми остават борбата с тероризма, организираната престъпност и справянето с огромната миграционната вълна. За целта се подготвят редица занодателни мерки като директивата за борба с тероризма, директивата за огнестрелните оръжия, за борба с прането на пари, системата за влизане и излизане в Шенген и други.
 
За финализиране на единната информационна система за противодействие на престъпността се обяви още Цветан Цветанов, чийто основи са положени още през 1995 г. Тази система ще даде нужната резултатност и контрол, които са изключително важни в борбата с престъпността подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.