Четирима души са номинирани за Почетен гражданин на Добрич, 15 дни преди крайния срок за внасяне на предложения за тази година. Номинациите се правят в Общински съвет.

Постъпили са две предложения за Александър Александров, ръководител и хореограф на ФТА „Добротица" и танцова студия „Добрич" - за изключителния му принос за популяризиране на българския танц, музика и традиция у нас и в чужбина. Александров има 70-годишнина и 50 години творческа дейност, отбелязват още вносителите - Общински младежки център и инициативен комитет, който включва депутатите Румен Иванов и Живко Мартинов, бизнесменът Веселин Велев, съветниците Мая Димитрова, Герман Германов, Атанас Атанасов и др.

От Съюза на учените номинират за почетен гражданин на Добрич доц. д-р Ташо Ташев - за заслугите му за здравеопазването на града и областта, за активната му обществена дейност и по повод неговата 80-годишнина.

Улвия Бекирова (Уляна Русева) е третото предложение, направено от историка Борис Спасов. Той се мотивира с думите: „Тя е позната като изключително принципен, безкористен, честен и трудолюбив гражданин. Навсякъде, където е работила, е защитавала интересите на работниците, застъпвала се е за тяхното професионално израстване." Той счита, че изборът й би извисил името на институцията.



Последното постъпило предложение е за проф. д-р Михаил Христов - агроном, учен, селектирал сортове слънчоглед. Автор е на 150 научни труда, публикувани у нас и в чужбина, дългогодишен служител на Дробруджанския земеделски институт. Той е предложен от Боян Саркизов - общински съветник и областен председател на Национално движение русофили.

Предложенията за Почетен гражданин на Добрич за 2016 г. се събират до 31 август. Той ще бъде избран на септемврийската сесия на Общински съвет, а званието се връчва на празника на града 25 септември.