50% от академичния състав на института е над 55-годишна възраст
50% от академичния състав на Добруджанския земеделски институт е над 55-годишна възраст, което е твърде обезпокоително. През 2017 г. обаче в института са назначени четирима бакалаври на възраст под 30 години, се казва в доклада за годишния отчет на научната и стопанска дейност на института. Докладът бе представен днес от директора доц. д-р Илия Илиев.
 
Необходими са по-нататъшни усилия за привличане на завършващи курс на обучение магистри с цел включването им в докторски програми по специалностите, по които е акредитиран институтът, се казва в документа. Научната и стопанска дейност на Добруджански земеделски институт се осъществява от 245 учени, работници и служители. Учените са 22-ма, от които 7 са професори, 6 – доценти, 5 – главни асистенти и 4 – асистенти. Деветнадесет са с научна степен „доктор”. През учебната 2017-2018 г. в ДЗИ са обучавани четирима докторанти.
 
През миналата година научният екип е участвал в разработване на четири научно-изследователски проекта. Основните задачи, залегнали в проектите, са свързани със селекцията и агротехниката при зърнено-житни, бобови култури и слънчоглед. Целите на селекционно-подобрителната работа са свързани с повишаването на добива и качеството при пшеница, ечемик, тритикале, фасул, леща, грах и слънчоглед, както и с повишаване на тяхната устойчивост към биотични и абиотични стресови фактори. Агротехническите изследвания са насочени към установяване генотипната специфика на хранене при земеделските култури и установяване на най–ефективните параметри в технологичните звена от агротехниката при непрекъснато променящите се климатични условия.
 
Продължава сътрудничеството на института с редица чуждестранни институти и фирми. През 2017 година е работено по 15 лицензионни договора с чужди фирми от Кипър, Турция, Румъния, Молдова, Украйна и др.В резултат на това сътрудничество през изтеклата годинав Беларус е признат хибрид слънчоглед Алпин,а сортовете обикновена пшеница Мерилин и Лазарка бяха утвърдени в Националната сортова листа на Република Турция. През годината са подписани 14 нови международни договора – за лиценз, за сортоизпитване и обмен на генетичен материал.

 
След успешно изпитване са признати един сорт ечемик - Оникс, два хибрида слънчоглед - ГТС Теди и Деведа, и три линии слънчоглед. В патентно ведомство са подадени 4 нови заявки за сертификати – за сорт Оникс, хибриди ГТС Теди и Деведа и линия №102R.
 
Очаква се издаването на 5 сертификата по подадени заявки през 2016 г. – за 1 сорт зимна обикновена пшеница Никодим, 1 сорт твърда пшеница Малена, 1 сорт тритикале  Борислав, 1 хибрид слънчоглед Линзи и една линия слънчоглед.
 
Произведените през 2017 г. количества растениевъдна стокова продукция са 10 600 тона, като най-голям дял имат обикновената пшеница – 4122 тона и слънчогледът – 1683 тона. Общото количество на реализираната стокова продукция възлиза на 4564 тона.
 
Приходите от реализация на растениевъдна продукция са общо 1 769 528 лева. Общите приходи от реализиране на посевен материал, растениевъдна и животновъдна продукция, авторски права, субсидии от ДФ „Земеделие“ и др. възлиза на 4 420198 лв..
 
Ръководството на ДЗИ, с подкрепата на Селскостопанска академия и МЗХ, предприе мерки за осъществяване на инвестиции в съвременно лабораторно оборудване и селскостопанска техника. През изтеклата година бяха закупени3 нови трактора Беларус с челен товарач за единия от тракторите, 6 плуга,3 дискови брани, 1 сеялка за есенници, 1 ремарке за зареждане на силаж в Говедовъдна ферма, 25 нови компютъра, 1 NIR-анализатор за анализ на смлени проби и проби от цяло зърно от земеделски култури и др.Предстои да бъдат инвестирани още средства в земеделска и лабораторна техника.
 
Отчетната 2017 г. може да се характеризира като относително успешна, както по отношение на научните изследвания, така и по отношение производството и реализацията на посевен материал, растениевъдна и животинска продукция, се казва в доклада.