Създаденият областен регистър „Военни паметници" вече включва 89 паметника, намиращи се на територията на Добричка област. По време на заседание на Областната комисия „Военни паметници" бе направено актуализиране на данните с включването на монумент от Крушари, за който общината не е разполагала по-рано с пълна информация, съобщават от Областна администрация Добрич.

Новият монумент в регистъра е записан като „Паметник на загиналите в Отечествената война от селищна система Крушари", като списъкът на убитите бойци включва 31 имена. Секретарят на комисията гл. експерт Красимир Куртев ще подготви и изпрати в Министерство на отбраната пакета документи за включването му в Националния регистър.

Най-много военни паметници има в община Добричка - 41, а най-малко в Каварна - 2. В община Балчик се намират 10 монумента на признателност към военни, в Генерал Тошево и Тервел по 9, в град Добрич - 8 броя и в Шабла - 3. С новия паметник Крушари вече присъства със 7 в областния регистър.

През изтичащата година в регистъра са включени два паметника, които са били пропуснати при създаването му. Очакванията са да има и още, защото Добруджа е осеяна с костите на загинали воини, а паметниците издигнати от признателните люде са много и е възможно да не са били обхванати всички наведнъж, коментират от Областна администрация. В комисията са внесени и съгласувани документи за паметници от община Добричка, нуждаещи се от спешен ремонт, на стойност 2 605 лева, но средства не са били отпуснати. Според Куртев нужно е искането за финансиране да бъде придружено с богат снимков материал, защото визуалното представяне на проблема е силен мотив.