509 двойки са сключили граждански брак в Добрич през 2018 г., съобщи в ефира на Дарик директорът на „Обреден дом“ Румена Маринова. От тях 332 само са се разписали, а 177 са провели ритуали. Изнесените сватби са около 1/3 и се правят предимно по морето – Албена, Кранево, но има и в града - за първи път е имало и в комплекс „Стария Добрич“. Август е месецът с най-много ритуали – 99. Младоженците спазват Великия пост и сватбеният сезон започва след Великден, отбеляза Маринова.
 
Увеличава се броят на чужденците, които се женят в Добрич. Докато за последните години те са средно 30 годишно, през 2018-а броят им е рекорден – 44 от 20 държави, сред които Филипините, Бразилия, Израел, Турция.
 
За 2019 г. вече има записани 50 сватби. Радостното е, че през годината ще се направят още подобрения в интериора на Обредния дом, съобщи Маринова. След като вече е подобрено осветлението и озвучаването и са поставени повече живи цветя, сега предстои освежаване, боядисване, строително-монтажни работи по нанесените от времето поражения. Има идеи да се замени стенното пано, сподели още директорът. За по-красиви фотографии се правят пана и фонтани от цветя.
 
За разлика от сватбите, които бележат стабилност, броят на траурните ритуали в Добрич се увеличава. За последните 10 години те са били 1000 – 1100, докато през 2017 г. са 1 227, а за 2018-а – 1 218, каза още Маринова. Ръст се отчита и през настоящата година.

 
Двете зали в гробищния парк са с нова дограма, съобщи тя. Благоустроени са съществуващите парцели, а новопридобитите имат вече настилка, позволяваща придвижването. Допълнително са поставени там и 7 нови контейнера. За чистотата се грижат трима души, които са назначени м.г. В бюджет‘2019 са предвидени средства за още терени и за благоустрояване на наличните, като ще се премахнат стари дървета, които са опасни. Маринова подчерта, че има много неподдържани гробни места, към които администрацията проявява търпение до 15 години преди да ги даде за ново ползване. Тя призова гражданите да не изоставят гробните места на близките си или ако нямат възможност да ги поддържат да се платят за такава услуга към предприятието.