Специализираната Болница за рехабилитация - Бургаски минерални бани събира пациенти от цял свят. За лечебната минерална вода край бургаския квартал „Ветрен“ са чували в Обединените арабски емирства /ОАЕ/ и дори Австралия, каза пред „Дарик“ директорът на лечебницата д-р Кирил Младенов. По думите му, голяма част от нуждаещите се от специална терапия пътуват и от южната ни съседка Турция.
 

„Идват хора от целия свят. Често се касае за наши сънародници, които от години живеят в чужбина. Тази година е малко по-трудна от миналата. Голяма част от пациентите ни на свободен прием са от Турция, обикновено с двойно гражданство.

Проблемите с турската лира се отразиха и на нас. За турските пациенти мога да кажа, че при тях нагласата е да посещават лечебни бани поне веднъж годишно. Те залагат изключително много на профилактиката за разлика от нас. Не мога да кажа че фалираме, но не мога да кажа че годината е толкова успешна, колкото миналата“, каза д-р Младенов.
 

Лечебните свойства на вода в Бургаските минерални бани са открити от траките, припомни специалистът. За широкото й използване свидетелстват и артефактите от древния град Акве Калиде, в който през II – III век се събирали хиляди хора с надежда за изцеление.

 

„Водата е добра за опорно-двигателната система, периферна нервна система и много други. Разбира се става и за пиене, но не бива да се прекалява с употребата й. Помни, че навремето Бургас се водоснабдяваше оттук, затова и старите бургазлии бяха с пожълтели зъби.

Водата съдържа големи количества флуор. Това място наистина е уникално. Само тук имаме минерална вода, лиманна кал и луга. Правим процедури с кал, минерална вода, луга. Имаме вътрешен и външен басейн. Разполагаме и с добра апаратура за физиотерапия, масажни кабинети, кабинети за лечение с луга. Мога да кажа, че добре развита при нас е и кинезитерапията“, допълни д-р Кирил Младенов.  
 

Посещаемостта в лечебницата е висока. Записването за процедури обаче става трудно, призна директорът на специализираната болница. „Имаме лимит от Националната здравноосигурителна каса, който е крайно недостатъчен“, каза той.
 

По думите му, към момента се обсъжда идеята за частично обновяване на парка край болницата, който заема площ от 32 000 кв. метра. Амбициите са да бъде изграден и нов външен басейн за лечение с минерална вода. Младенов допълни, че все още не е ясно колко точно ще струва реализирането на дейностите.

„Един медицински блок за водолечение с басейни би струвал няколко стотин хиляди лева. Идеята ни е да направим и топла връзка от открития басейн към базата. За съжаление не мисля, че можем да разчитаме на финансиране от здравното министерство, защото в системата има много сериозни проблеми, особено при университетските болници, които са гръбнака на здравеопазването у нас.

Ще се опитаме да направим това със собствени средства. Базата ни е реновирана на 100% във вътрешната си част и частично отвън“, обясни Кирил Младенов.