ТЕЦ до Резово можел да стане АЕЦ
58511

Your browser doesn’t support HTML5 audio

ТЕЦ до Резово можел да стане АЕЦ
  • ТЕЦ до Резово можел да стане АЕЦ

Топлоелектрическата централа до турския град Инеада, срещу Резово, чийто строеж е спрян, ще се превърне в АЕЦ. Ако бъде изградена и заработи, със сигурност ще унищожи цялата екосистема в района от българска и турска страна, а вредните емисии от нея биха стигали дори до Ямболско. Това заяви днес в Бургас Стефан Пейков, генерален директор на Програмно-координационния център за научни изследвания „Екопан”

Доктор Пейков се е запознал с документацията, донесена в Бургас от областния председател на БСП Атанас Зафиров и бившия кмет на Царево Петко Арнаудов. Той твърди, че залага реномето си на признат и уважаван учен, зад твърдението, че ако турския ТЕЦ бъде построен, ще пострадат България и нейната южна съседка

Според него, този район е бил предложен за обявяване за биосферен парк от световно значение и турските съседи около Инеада са получили помощ от Световната банка за екологични цели

На 8 ноември, от 17 часа, турските еколози ще излязат на протест срещу мегазавода до река Резово. Те ще запалят факли и ще демонстрират мълчаливо несъгласие с инвестиционните планове. От българска страна се организира протест в тяхна подкрепа.



Атанас Зафиров, донесъл документите за ТЕЦ- а обяви, че в частната компания, която иска да го строи участват именити съвременни турски политици. Имена, обаче, той не пожела да спомене.

Управителят на Бургаска област Константин Гребенаров изпрати запитване до Генералния консул на Република Турция Джем Улусой във връзка с информацията за бъдещия ТЕЦ до Инеада. В отговор дипломатът написа:

„Към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа.

Съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа. Изграждането на топлоелектрическа централа може да се извършва от представители на частния сектор, след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар. В Службата за регулиране на енергийния пазар е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в град Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW. Към настоящият момент молбата на фирмата е в процес на разглеждане. Процедурата по получаване на разрешителни от другите институции във връзка с изграждането на топлоелектрическа централа в региона от страна на въпросната фирма, продължава. За да може фирмата да започне изграждане на централата е необходимо процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е приключила, а фирмата да е доказала финансовата си обезпеченост. Към настоящия момент молбата на фирмата за издаване на лиценз не е окончателно решена.”

Чуйте в звуковия файл аргументите на д-р Пейков