Конкурсът за паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията е прекратен. Това потвърди Петър Парушев, началник на отдел „Култура“ в Община Бургас, цитиран от burgasnews.com. Изданието припомня, че единственият кандидат за изпълнение на поръчката за проект на паметник на Коджакафалията, от траен материал – бронз, камък или смесена техника, беше скулпторът Радостин Дамасков.

Той е представил идеята си на комисия, назначена да разгледа проектите, която е преценила, че предложението му не отговаря на изискванията „Процедурата започва отначало. Всеки желаещ може да участва в нея, включително и г-н Дамасков", каза Парушев. Той допълни, че другата идея, тази за реплика на надгробен паметник на предишно съществуващ такъв на Коджакафалията, също се е провалила. Причината е, че по нея не се е явил нито един кандидат за изпълнението й и процедурата е изтекла.

През март тази година ОбС взе решение да бъдат изградени два паметника на благодетеля на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията. Съветниците взеха решение да се възстанови надгробния паметник на дарителя и да се изгради нов, съвременен. Това стана след години дебати и обжалвания.