Поморие подготвя голям проект за облагородяване на терените около Античната куполна гробница. Плановете на общината са районът да се превърне в пищна ботаническа градина. С пари от европейските фондове ще бъде построен и информационен център за туристи. Това разкри пред „Дарик“ кметът на община Поморие Иван Алексиев. По думите му, морската общината има реален шанс да привлече повече от 10 млн. лева, с които проектът да бъде реализиран.

„Искаме да облагородим цялото пространство около гробницата. Целта ни е този район да бъде развит като силно туристическо място. С това ще можем да предложим на туристите общ маршрут, в който да бъде включена могилата, музеят на солта и терените на селскостопанската академия, които ще се оформят като красива ботаническа градина“, заяви Иван Алексиев.

Големи плановете за Антична куполна гробница

За включването ѝ в списъка с обекти под егидата на ЮНЕСКО се заговори преди няколко години. Според Алексиев, темата отново може да бъде поставена на дневен ред, предвид уникалността на куполната гробница, която е единствена по рода си на Балканите и плановете за инвестиции в близост до нея.

„Това би било огромен успех за Поморие и изключителна гордост за всички поморийци. Добре ще е да задвижим подобна процедура, това няма да попречи на работата на проекта, който разработваме за зоната около нея“, коментира Алексиев.



Гробницата е обект с национално значение, което всъщност предполага държавата като абсолютен собственик да задвижи процедурата по кандидатурата за включването ѝ в списъка с обекти на ЮНЕСКО – нещо, за което се изисква и сериозен финансов ресурс, и воля на най-високо ниво.