Стотици метри бракониерски мрежи са открили инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури само за седмица при проверки по Южното Черноморие. След изненадваща инспекция в Ахтополския залив проверяващите се натъкнали на 500 метра мрежи в работно положение за улов на калкан.

Те са били извадени и предадени за изгаряне, а уловената в тях риба е върната във водата, съобщиха от ИАРА. При проверка в района на плаж Силистар са били открити и извадени от водата мрежи в работно положение с дължина 1100 метра.

Продължават и проверките в яз. Мандра и ез.Вая, в района на „Капчето“ и „Пясъчника“.От тези места са извадени 380 метра хрилни мрежи в работно положение с улов от 26 кг риба, от вида „Сребриста каракуда“, само за един ден. Незаконният улов на този вид продължава в ез. Вая, допълват от агенцията. 

Инспектирани са били и седем магазина за риба в гр. Бургас и два в Поморие. На пристанището в гр. Поморие е извършена проверка и на рибарска лодка. В Созопол е имало 2 инспекции при разтоварване на пристанище и една в магазин за риба. В последния ден от проверките на търговските обекти за първата половина на юни, са проверени и два магазина за риба и две рибарски лодки в гр. Несебър.


Не са били открити нарушения.