Министърът на туризма Николина Ангелкова изрази готовност държавата да подпомогне развитието като туристическа дестинация на крепостта Русокастро. Тя пое този ангажимент, след като пристигна на място, за да се запознае с археологическите проучвания и работата по консервирането на разкритите структури. Ангелкова бе посрещната от кмета на Камено Жельо Вардунски. "Обектът има голям потенциал, не само заради неговия мащаб, но и заради мястото, на което се намира. В близост са някои от най-посещаваните черноморски курорти и с активна реклама може да посреща стотици хиляди туристи годишно", каза тя и подчерта, че е от изключително значение да се продължи работата по проучванията на обекта.
Според учените това е едно от най-мащабните отбранителни съоръжения, а само преди дни там бе разкрита изключително запазена настилка от XIV век. Крепосттта се намира на висок хълм, заобиколен от Русокастренската река. Известна е още като „Червената крепост" заради червения цвят на скалите наоколо. Според изследователите, тя е изградена на мястото на древно тракийско светилище.
За първи път финансирането за археологическите проучвания идва целево от бюджета на Община Камено. За 2016 г. тя е осигурила на Регионален исторически музей Бургас 33 000 лв., към които се добавят още 5 000 лв. държавна субсидия от Министерството на културата.