Военният съд готов с присъда по делото „Чората” до месец
32969

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Военният съд готов с присъда по делото „Чората” до месец
  • Военният съд готов с присъда по делото „Чората” до месец

До един месец Военно-апелативният съд ще произнесе своята присъда по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Преди близо два месеца процесът беше върнат на втора инстанция за събиране на нови доказателства. Делото продължава вече пета година.

Адвокатът на частните обвинители - семейството на починалия Димитров - Васил Василев коментира, че чрез делото се води битка за правото на полицията, когато извърши тежко престъпление, каквото е убийството, да не търпи наказание.

От своя страна адвокат Виктор Михайлов заяви, че по делото е бил приет документ, касаещ военен следовател, също замесен в случая. „Актовете на съда се обжалват по определения от закона ред. Каквито и възражения да имаме, ние ги правим по реда на закона. Съдът правилно даде този срок, за да се опита да събере допълнително доказателства, изясняващи въпроса за участието на военен следовател, който е бил на работа във фирмата на починалия, какво е участието му в предварителните следствени действия", обясни той.

В момента на първа инстанция майор Мирослав Писов е осъден на 18 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими - капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - на по 16 години затвор. Процесът вече един път беше връщан от ВКС за ново разглеждане.