Подробен устройствен план за строителство на нов пазар с 30 еднотипни павилиона и благоустроена търговска зона в жилищния квартал “Струмско” е разработила община Благоевград, съобщиха от общинска администрация.

Стойността на инвестицията е 400 000 лева, от тях 100 000 са за благоустрояване на търговската зона и около 300 000 лева за изграждане на 30 павилиона. Изменението на Подробния устройствен план, заедно с процедурите и решението на ОбС, ще станат факт след около 3 месеца, а след половин година новият пазар реално може да бъде изграден, съобщи кметът Костадин Паскалев.

По повод предвиденото изграждане на жилищна кооперация с магазини, на мястото на сегашния пазар в “Струмско”, градоначалникът уточни, че документите за строителството на обекта са внесени в община Благоевград преди около три месеца.

Имотът е възстановен на граждани на община Благоевград със съдебно решение от 2000 година, през март 2006 година е приет план за регулация, който е подписан от тогавашния заместник-кмет по строителството, а през април 2007 г. е подписан план за застрояване на жилищната кооперация, на мястото на сегашния търговски пазар в квартала. 

Във връзка с организацията на дейността на фирма “Пазари” ЕООД и наложилото се преместване на обекта за търговия в кв. “Струмско”, кметът Паскалев е обсъдил с управителя на общинското дружество възможността за преместването на пазара на друг общински терен.

След оглед от експерти на община Благоевград, Комисията по временните търговски обекти е взела решение до реализацията на новия проект пазарът да бъде преместен временно от другата страна на улицата, срещу жилищните блокове в квартала.