Предстоящата реформа в здравеопазването дебатираха на среща в МБАЛ – Благоевград изпълнителният директор на пловдивската болница “Св. Георги” д-р Илия Баташки и началници на лечебни заведения и институции в областния център.

За да се утвърди и превърне в печеливша, една болница трябва да разполага с добра материална база, качествена специализирана апаратура и професионално обучени кадри, изтъкна пред колегите си д-р Баташки.

Пациентските прегледи с медицинската апаратура от висок клас например вдигат стойността на съответната клинична пътека и директно се увеличават постъпленията в здравното заведение, допълни той.

По думите му с въвеждането на задължителната “здравна карта” от догодина голяма част от проблемите в здравеопазването ще бъдат решени. От 2009 г. в здравната система ще се влеят близо 30 % повече пари от тази година, заслуга за което ще има увеличената с 2 пункта – от 6 на 8 %, здравноосигурителна вноска, каза още д-р Илия Баташки. 

Според него е необходима и спешна демонополизация на НЗОК. Достъпът до средствата в касата в момента е твърде широк и оттам се финансират дейностите както на държавните и общинските лечебни заведения, така и на частните, уточни болничният шеф.

Изказването му, че реформата в болничния сектор не може да се осъществи без паралелна реформа в спешната помощ, породи най-разгорешени дискусии сред участниците в срещата.

Директорът на ЦСМП в Благоевград д-р Красимир Михайлов и шефът на интензивното отделение в болницата д-р Борислав Балдин се оказаха с противоположни позиции по темата и малко след диалога между двамата д-р Балдин напусна заседателната зала на болницата.

Според д-р Михайлов преминаването на центровете за спешна медицинска дейност към болниците е голяма грешка и последствията от това решение няма да се забавят. От премного реформи в бъдеще може да се окаже, че спешната помощ може да бъде закрита, опасява се той.

По мнение на д-р Борислав Балдин обаче ролята на спешните центрове трябва да бъде в стабилизиране състоянието на пациентите в риск, след което те да бъдат насочени и транспортирани към съответния болничен специалист.

За в бъдеще само болниците, които бъдат отворени за спешната помощ, ще бъдат акредитирани и ще получат финансиране, заяви от своя страна д-р Илия Баташки.