За трета поредна година на прочутите Баражи при река благоевградска Бистрица пролетта ще бъде посрещната празнично.

В 11.00 часа днес от началото на алеята за Бачиново ще потегли шествие, водено от барабанчици и мажоретки. С топовен гръм и илюминации четниците и войводата  от клуб “Традиция” ще обяват астрономическата пролет. В музикалната програма ще участват деца от читалище “Никола Вапцаров” и Центъра по изкуствата. Младите гимнастици от спортен клуб “Любо Солачки” ще направят демонстрации на площадката до водната завеса на големиа бараж. Спомоществувателите са се погрижили за барбекю и лакомства.

Организиаторите на проявата канят всички желаещи да участват в традиционното моржуване.   

Възраждането на Баражите -  това знаково за поколения благоевградчани място, започна преди няколко години с медийна капания, в която участват всички местни и кореспондентите на централни медии. В почистването на коритото на реката около това сакрално място и в организацията на празника с финансова помощ се включиха общинските съветници Стоян Митев, Радослав Тасков и Димитър Урдев и строителната фирма “Бистрица”. Архитект Костадин Сандев е подготвил план, с който да превърне Баражите до началото на лятото в един своеобразен Летен театър - място за плаж, спорт и развлечение.



Баща на Баражите е д-р Георги Тишинов.  

Популярният през 40-те, 50-те и 60-те години благоевградчанин е бил радетел за здрадословният начин на живот. Известен е бил и с поетичната си дарба. Лекарят на бедните джумалии е лекувал многократно болни и след като е написвал рецептата е давал парите за лекарствата. Той пръв усеща лечебните свойства на Баражите, построени след трагичното наводнение от 1954 година и става негово постоянно присъствие. Всяка година на Първа пролет той моржуваше с приятели. Помнят  се гатанките и афоризмите му, с които е пропагандирал здравословния начин на живот. Само за Баражите е написал няколко стихотворения. Роден е в Кукуш през 1903 година. Умира в Благоевтрад през 1966 година. Възраждането на Баражите е в негова памет.