Общинския съвет в Банско одобри антикризисни мерки, с който да се облекчат разходите на бизнеса и хората, съобщиха от общинския пресцентър. До края на годината търговците, които ползват общински терени за търговска дейност на открито, ще плащат половината от дължимата такса.

Отстъпката от пет процента за плащане на таксата за битови отпадъци на физически и юридически лица ще бъде в сила до 30 юни, са решили още общинските съветници.

С въвеждането на мерките обаче се предвижда приходите в общинския бюджет да бъдат с между 130 и 150 хиляди лева по-малко. Това, заедно с по-ниската събираемост на данъци и такси, вероятно ще наложи промени в бюджета за 2020 година на община Банско, за да се компенсира намалението в приходната част, е станало ясно на сесията на местния парламент.

По време на заседанието е разгледан и годишният доклад за 2019 г. за изпълнение на Общинския план за развитие 2014-2020 г. Резултатите от него кметът на Банско Иван Кадев е определил като "задоволителни", а като причина за ниската оценка е посочил степента на изпълнение на много проекти, които са недовършени, прекратени или просрочени. Сред неизпълнените дейности са ремонт на сградите на поликлиниката и центъра за спешна медицинска помощ, изграждане на водохващания за Банско и Добринище и други, е изтъкнал Иван Кадев. Според кмета е нужно да се направи подробен анализ на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 г. на нарочна сесия, посочват от общинския пресцентър. 
БТА