Нова наредба за реда и условията за извършване на търговска дейност действа на територията на община Благоевград, приета на последното заседание на местния парламент.

Наредбата регламентира работата на заведенията през нощта като гарантира интересите на стопанските субекти и равнопоставеното им третиране, като същевременно осигурява спокойствие и условия за почивка на жителите на общината.

Работното време на заведенията за хранене и развлечения за месеците от ноември до март включително е от 6,00 до 23,00 часа, като музиката се прекратява в 22,00 часа, а от април до октомври - от 6,00 до 24,00 часа, като музиката се прекратява в 23,00 часа.

Забранява се работата на заведения за хранене и развлечения, намиращи се в жилищни сгради от 22,00 до 07,00 часа в периода ноември - март и от 23,00 до 07,00 часа в периода април - октомври. 

Специално назначена от кмета на Благоевград постоянна комисия с представители на РИОКОЗ, РС”ПАБ”, РПУ и легитимна браншова организация, ще разглежда заявленията с приложените към тях документи в 14-дневен срок от подаването им. Комисията ще започне дейността си в началото на май.

До 28 юни е срокът, в който собствениците на туристически обекти трябва да въведат регламентираното в Наредбата работно време.

Наредбата регламентира и реда за търговията на дребно на публични места - улици, тротоари, площади и др., извършвана в или от превозни средства, на сергии, палатки и др. подобни.

Местата за тази търговия се определят със заповед на kмета по предварително одобрена от главния архитект схема.

Не се разрешава извършване на амбулантна търговия без издадено от градоначалникя разрешение. Не могат да бъдат предмет на амбулантна търговия стоки, които поради характера на предлагане могат да са опасни за здравето на потребителя; лекарства , лекарствени материали и продукти; петролни продукти; други стоки, за които е предвидена забрана в нормативен акт.

Ползването на открита общинска площ за търговски цели е разрешено само след подписване на наемен договор с Община Благоевград.

Подадените молби за наемане на открита площ за открита търговия се разглеждат от назначена от Кмета комисия, която в едномесечен срок предлага или отхвърля подписването на наемен договор.

Съгласно Наредбата за констатирано нарушение на общите изисквания към търговските и туристически обекти глобата е 500 лева, а при повторност на нарушенията - 2000 лева. За констатирано нарушаване на определеното работно време санкцията е от 100 до 500 лева на търговеца или временно ограничаване на работното време на обекта за срок от 1 до 6 месеца.

За констатирани нарушения за при търговия на дребно на публични места - от 20 до 100 лева, за нарушения при ползването на открити площи за търговски цели - 50 до 200 лева, а при повторност на нарушенията - от 100 до 300 лева.