Италианският посланик награди магистрати и полицаи
31054

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Италианският посланик награди магистрати и полицаи
  • Италианският посланик награди магистрати и полицаи

Посланикът на Република Италия  Негово Превъзходителство Стефано Бенацо награди номинираните полицаи и магистрати в конкурса на името на италианския магистрат Джовани Фалконе. Церемонията откри замeстник-кметът на община Благоевград арх. Георги Скрижовски. На събитието присъстваха още председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, проф. Стоян Кушлев, зам.-главният прокурор на България Камен Ситнилски, зам.-главният секретар на МВР и директор на ГДБОП Станимир Флоров, президентът на Американския университет в България Дейвид Хюайлър, зам.-ректорите на ЮЗУ “Неофит Рилски" – доц. Рая Мадгерова и доц. Траян Попкочев, директорът на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева, председателят на ОбС – Благоевград Костадин Хаджигаев.



Италиaнският посланик Стефано Бенацо изрази своята признателност за учредяването на награда на името на големия италиански магистрат Джовани Фалконе и пожела на всички номинирани да продължават още по-усилено да водят битката срещу организираната престъпност в България.

Плакет получи съдия Евгения Симеонова от Окръжен съд - Враца. Наградата й се присъжда за знаковите дела срещу Йордан Танов от Враца, известен в престъпните среди като Данчо Пръча. Номинацията се базира на оценката за съдия Симеонова като личност, съблюдаваща високи стандарти на лично и професионално поведение и олицетворяваща справедливостта и безпристрасността на съдебната институция.

С плакети бяха наградени Христо Данов - полицай в отдел „Наркотици” в ГДБОП на МВР, номиниран за залавяния на извършители на престъпления, свързани с трафик, отглеждане, производство и пласиране на наркотици, и Роберто Ди Легами - полицай, заемащ отговорен пост в полицията в град Палермо, Италия, работил в екипа на магистрат Джовани Фалконе.



Всички номинирани получиха грамоти. Група "Бански старчета" поднесоха музикален поздрав.

Конкурсът се провежда за втора поредна година. Той бе учреден през 2009 г. от община Благоевград със съдействието на Посолството на Република Италия. Наградите се присъждат на магистрати и полицаи, които прилагат с необходимия професионализъм и строгост законите, свързани с употребата и разпространението на наркотици. Тази година за тях се бориха 17 магистрати и полицаи.