д-р Теменужка Любенова
60106

Your browser doesn’t support HTML5 audio

д-р Теменужка Любенова
  • д-р Теменужка Любенова

Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград, съвместно с медицински кадри от училищната мрежа в общината, настояват за пълната забрана на енергийните напитки у нас на лица под 18 години.

Писмото ще бъде изпратено в Народното събрание и в Министерски съвет, респективно до премиера Бойко Борисов.

Председателят на наркотичния съвет в Благоевград д-р Теменужка Любенова изтъкна, че много страни членки на ЕС, като Франция, Дания и Норвегия, са приели подобен род забрани.

"В един кен енергийна напитка съдържанието на кофеин е равно на 14 от най-популярните газирани безалкохолни напитки. В много европейски страни, в съответните им министерства и агенции за безопасност на храните, твърдят, че на хора с ритъмни нарушения, сърдечно болни, както и на бременни жини, е абсолютно противопоказно да приемат такива напитки. Те забавят развитието на плода в утробата на майките. В същото време обаче, тук не се забраняват", заяви д-р Любенова.



"Освен големи дози кофеин в енергийните напитки, в тях се съдържат опасни вещества, а също така значително количество захар и вредни подсладители, които също застрашават здравето и нормалното развитие на подрастващите. Енергийните напитки, както и наркотиците, нямат място в живота на хората, а единствено са форма за материално облагодетелстване на определени кръгове", категорична е д-р Любенова.

Медицински сестри от всички благоевградски училища провеждат в областния град семинар за противодействие на нарокотичните вещества, стрероидите и вредите от приемането им за здравето и развитието на децата. Всички те се обединяват и около идеята за забрана на негативните реклами в медиите. Искането им също ще бъде формулирано в писмо до премиера Борисов.

Още от д-р Любенова чуйте в звуковия файл