С много сняг и перфектни условия пистите почитателите на белия спорт днес бе открит зимния сезон в Банско. Двама шампиони в ските и доброволците в двата им отбора направиха демонстративни спускания.

Над 5000 любители Пирин планина и на зимния курорт дойдоха на Бъндеришка поляна, за да видят шоуто на звездите. На писта „Алберто Томба" своето майсторство доказаха петкратният носител на световната купа Марк Жирардели и олимпийският шампион по спускане от Солт Лейк Сити през 2002 г. Фриц Щробъл.

В надпреварата се включи и 84-годишният банскалия Асен Тренчев, който се присъедини към отбора на Жирардели и финишира безпроблемно.

„Изненадан съм от прекрасните условия за каране на ски в Банско. Прекарвам си чудесно. Спокойно този курорт с тази ски зона може да организира и в бъдеще много световни финали и дори да кандидатства за организиране на световно първенство", заяви австрийската легенда на ските.



Към него се присъедини и почетният жител на Банаско Марк Жирардели, който призна, че от 11 години идва за старта на сезона, но сега са най-добрите условия за скиорите и сноубордистите в красивата Пирин планина. Дори в Алпите няма такива условия.

От високото качество на ски зоната остана впечатлена и Сара Луис - генерален секретар на Междуннародната ски федерация. Тя първо се срещна с кмета Георги Икономов, а след това се включи в празника на Бъндеришка поляна.

„Тази година зимата дойде навреме, температурите са отлични за заснежаването на пистите с технологичен сняг", заяви маркетинг директорът на ски зоната Иван Обрейков.

Той отново напомни, че шест години най-добрият ски курорт чака разрешение за втори кабинков лифт, за да няма опашки пред начална станция.