Международен екип от биолози успя да разгадае генома на домашната коза, което ще помогне на селекционерите в създаването на нови породи от тези животни с по-добро качеството на вълната и повишаване на млеконадоя, става ясно от статия в сп. "Nature Biotechnology".

Домашната коза (Capra hircus) е сред най-древните питомци на човека - смята се, че тя е опитомена за първи път преди около 10 000 години в района на Близкия изток, след което се е разпространила по света. В момента планетата ни е населена с около 830 млн. от тези животни, предава БГНЕС.

Постижението по разкриването на нейния геном е на екип с ръководител Вън Ван от Института по зоология на Китайската академия на науките в Кунмин, който е използвал автоматична система за оптично подреждане WGMS.

Учените открили, че геномът на козата се състои от 2,6 милиарда нуклеиди (ДНК на човека се състои от 3,6 милиарда, на двугърбата камила - от 2,38 млрд. - бел. ред.). Като изхождат от различието в устройството на гените, експертите установили, че предшествениците на козите и другите домашни копитни животни са се разделили преди около 23 млн. години.