Японският автомобилен гигант „Тойота мотър” представи двата последни модела на елитната си серия „Лексус”, снабдени с хибридни двигатели, съобщи ИТАР-ТАСС. Това са първите 5-литрови автомобили, съчетаващи бензинов и електрически двигател.

Седаните LS600h и LS600hL имат мощността на 6-литровия си бензинов аналог, но дават разход като автомобилите с 3-литров обем на двигателя. Според президента на корпорацията Кацуаки Ватанабе новите модели "излизат от рамките на традиционните елитни автомобили", пише БТА.

Хибридните „Лексус” ще се продават в 35 държави. Цената им още не се съобщава, но се очаква в Япония те да се предлагат на цена между 8,7 млн. и 15,1 млн. йени (от 80 800 до 125 800 долара). „Тойота” се надява през тази година да продаде около 7000 от новите "хибриди", като 4000 от тях компанията очаква да пласира в Япония.

Първият „Лексус” на „Тойота” се появява през 1989 г. специално за пазара в САЩ, където той се радва на голям успех. От средата на 1990-те години автомобилите от тази серия на практика неизменно заемат първите места в американските класации на най-надеждните коли, посочва ИТАР-ТАСС.