Руското държавно предприятие за износ на оръжие "Рособоронекспорт" възнамерява да сложи край на незаконното производство в чужбина, най-вече в България и Унгария, на руско стрелково оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

"Нашето ведомство, съвместно с министерството на правосъдието, подготви искове до международни арбитражни съдилища във връзка с незаконното производство на стрелково
оръжие по руски технологии. Надяваме се в най-скоро време да прекратим безконтролното производство на наше оръжие", заяви генералният директор на "Рособоронекспорт" Сергей Чемезов.

По думите на Чемезов, още по съветско време лицензите за производството на автомата "Калашников" са били продадени, но фактически са били "подарени" на страните от социалистическия лагер.



"Срокът на тези лицензи отдавна изтече, но производството на оръжие продължава. С това злоупотребяват най-вече България и Унгария, но ние няма да се примирим с това и по цивилизован начин, чрез съда, ще поискаме спиране на безконтролното производство на нашето оръжие", заяви Чемезов.