Слънцето е напълно способно на суперизригвания, твърдят астрономи. Те са открили с помощта на телескопа "Кеплер" звезда, чието излъчване напомня на обикновените изригвания, съобщи Astrophysical Journal Letters.

Слънчевите изригвания са взривни процеси с отделяне на енергия (светлинна, топлинна и кинетична) в атмосферата на звездата. Суперизригванията по мощност надминават обикновените 10 пъти.

Астрономите са открили в нашата галактика двойната звезда KIC9655129, където има суперизригвания. Изследователите посочват общите физически свойства на тези явления и обикновените изригвания на Слънцето. А това косвено потвърждава, че и нашето светило може да ни изненада с някое суперизригване.

"Ако на Слънцето има суперизригване, то ще е с разрушителни последици за живота на Земята. Ще бъдат прекъснати радиовръзките и GPS. Може да се очаква масово спиране на електричеството. За щастие, условията за възникването на подобно явление са малко вероятни, когато става дума за Слънцето", казва Хлое Паг, един от учените, участвали в разработката.



Източник: БТА