Хората, които хапват повече картофи, излагат здравето си на опасност, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Консумацията на картофи четири или повече пъти седмично е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане.

Какво се случва с тялото ни след 100 дни на картофена диета (СНИМКИ)

Ако не се лекува, високото кръвно налягане крие опасност от инсулт, сърдечна недостатъчност, болести на бъбреците, инсулт и деменция.

Авторите на настоящото проучване от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън, САЩ, са установили, че за хората, които консумират варени, печени, пържени картофи или картофено пюре четири или повече пъти в седмицата, опасността от високо кръвно налягане е по-голяма.



Храните, които водят до пристрастяване

За целите на проучването специалистите са анализирали резултатите от три изследвания, обхванали над 150 000 жени и над 36 000 мъже, които в началото им не са страдали от високо кръвно налягане.

Не съхранявайте картофите в хладилник

Изследователите са установили, че за хората, които консумират повече картофи, рискът е с 11 процента по-висок, ако продуктът е печен, варен или приготвен на пюре, и със 17 процента по-висок, ако е пържен, отколкото за индивидите, които хапват по-малко от една порция месечно.

Изследването, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл", показва също, че замяната на една порция картофи със зеленчуци, които не съдържат скорбяла, е свързана с понижение на риска.

Източник: БТА