Облаците, които могат да се оприличат на терморегулаторите на планетата, са се променили под въздействието на климатичното затопляне на Земята и водят до неговото увеличаване, констатира изследване, цитирано от Франс прес.

Озоновата дупка над Южния полюс намалява

От 1980 насам облачната система в умерените зони на средна ширина се е свила, като в същото време са се разширили сухите субтропични зони в посока на полюсите. Тези констатации са били направени след подробен анализ на сателитни снимки. Навсякъде облаците са се издигнали на височина.

Първият бозайник, изчезнал заради глобалното затопляне (СНИМКИ)

Наблюдаваните промени увеличават поглъщането от Земята на слънчевата радиация и съкращават връщането на термичните радиации към космоса,изтъкват учените от Океанографския институт "Скрипс" към университета в Сан Диего, Калифорния.

Канада и Сибир - убежище за хора при климатични промени

По принцип терморегулиращата роля на облаците се изразява в това, че контролират земната температура, като връщат обратно в космоса част от слънчевата радиация, още преди тя да е успяла да достигне повърхността на нашата планета. А нощем облачната система действа като похлупак, който ограничава загубата на топлина.



Учени с голям пробив в борбата с глобалното затопляне

Учените установили, че промяната в поведението на облаците се определя от концентрациите на парникови газове в атмосферата, предизвикани от човешката дейност.

Източник: БТА