Международната неправителствена организация – „Репортери без граници” (RSF) публикува ежегодния списък от държави – врагове на Интернет. Тази година са включени тринадесет държави, в които през 2006-та по някакъв начин е била ограничавана свободата на словото в Мрежата. В списъка са – Белорусия, Бирма (Мянма), Китай, Куба, Египет, Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия, Сирия, Тунис, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам. Три държави, фигуриращи в списъка миналата година, са изключени от списъка за 2006, заради подобряването на ситуацията там – това са Непал, Малдиви и Либия.

Правителството в Белорусия редовно блокира достъпа до сайтовете на опозицията, а в Китай все още продължава кампанията по „изчистването” на Интернет от неудобни за властта материали. В Бирма има постоянно наблюдение на дейността на посетителите в Интернет-залите (на всеки пет минути автоматично се прави скрийншот на екрана на компютъра), освен това е забранена употребата на всякакви програми за гласови комуникации чрез VoIP.

В Куба е забранено на дисиденти и независими журналисти да ползват Интернет, а обикновените потребители могат да ползват Интернет само от публични места като компютърни клубове или университети. В Иран се филтрират над 10 милиона сайта заради „аморално”съдържание, а в Саудитска Арабия се блокира достъпа до израелски сайтове, сайтове на опозицията и сайтове с порнографско съдържание.

В настоящия момент по света има 61 човека лишени от свобода заради критика в Мрежата срещу дейността на правителството в тяхната държава.



www.kaldata.com