Виетнамските власти създадоха ново военно киберподразделение с 10 000 души личен състав за противодействие на "погрешните възгледи" в интернет, съобщиха местни медии. Това става на фона на строги мерки срещу критиците в страната с еднопартийно управление, предаде Ройтерс.
 
"Подразделение 47", вече действа в няколко сектора, заяви генерал-лейтенант Чонг Нгия, заместник-началник на политическия орган във виетнамската армия - Централното управление по въпросите на пропагандата, цитиран от виетнамския вестник "Туой че". Той говори на пресконференция на управлението вчера в Хошимин. "Всеки час, минута и секунда трябва да сме готови да се борим срещу погрешните възгледи", каза генералът.
 
Във Виетнам, където управлява комунистическата партия, държавата умножи усилията си за "опитомяване" на интернет пространството. Тя призовава за засилено наблюдение на социалните мрежи и за отстраняване на съдържание, определяно от нея като оскърбително. Няма обаче особени признаци критиките да са били заглушени, тъй като компаниите, стоящи зад социалните мрежи, са глобални, отбелязва Ройтерс.
 
В съседен Китай например могат да работят само местни интернет компании и то при строги правила.

 
Числеността на новото киберподразделение е близко до предполагаемия брой на работещите по това направление в Северна Корея (6000). Както личи от изказванията на генерала обаче, фокусът на виетнамското подразделение ще е до голяма степен върху местните потребители на интернет, докато в Северна Корея насочеността е навън, тъй като там достъпът до интернет не е свободен за обществото.
БТА