Смъртта на 14-годишна руска манекенка предизвика дискусии и догадки. Влада Дзюба почина в петък след участие в Седмицата на модата в Шанхай. В четвъртък момичето е имало планирани снимки, но били отменени, защото се чувствала замаяна.

На следващия ден била откарана в болница, но починала след като състоянието й се влошило.„Глоубъл таймс” цитира медицински доклад, в който се казва, че Дзюба е страдала от септикопиемия – вид отравяне на кръвта.

Излизащият на английски в. „Сайбириън таймс” твърди, че Дзюба е починала от менингит, усложнен от хронично изтощение. Сред другите версии за смъртта на манекенката, е тежко изтощение от изморителните ангажименти.

Китайска модна агенция, представляваща 14-годишната рускиня, отрича обвиненията, че момичето е било преуморено от работа. „Съжаляваме, че загубихме ангел”, обяви ръководството на агенцията ESEE в Уейбо – китайският еквивалент на Туитър, и посочи, че седмицата на модата е завършила на 18 октомври, а Дзюба е починала 6 дни по-късно.


Смъртта на девойката в китайска болница хвърля светлина върху мрачния свят на манекенките от чужбина в Китай, много от които идват от бившия СССР. Ръководителят на ESEE Жън И каза пред в. „Глоубъл таймс”, че манекенката е работела по 8 часа дневно с почивки по време на двумесечното си пребиваване в Китай до смъртта си.

Влада Дзюба е щяла да навърши 15 години на 8 ноември. Нейната смърт предизвика дискусии за китайския закон, който позволява деца под 16-годишна възраст да бъдат наемани в някои браншове с официално разрешение.
БГНЕС