Вандали оскверниха тази нощ паметника на първия президент на Русия Борис Елцин в уралския град Екатеринбург. Това съобщи пресслужбата на полицията в Свердловска област, предаде ИТАР-ТАСС.

"Неизвестни лица заляха със синя боя паметника на първия президент на Руската федерация Борис Елцин в центъра на Екатеринбург. Полицията установява самоличността на замесените във вандалския акт", заявиха органите на реда.

Изкъртени са и букви от постамента. Градските комунални служби полагат усилия да възстановят предишния вид на монумента.

Вандалите трябва да бъдат открити в най-скоро време и наказани според закона, заяви пред ИТАР-ТАСС Вадим Науменко от ръководството на изграждания в момента Президентски център "Б. Н. Елцин" в Екатеринбург. Монументът е обект от федерално значение, напомни той, цитиран от БТА.



Паметникът - стела от бял мрамор с височина 10 метра, е изработен от няколко къса с тегло по 15 тона. Той бе открит през февруари 2011 г. от тогавашния президент Дмитрий Медведев и вдовицата на първия държавен глава Наина Елцина по повод 80-ата годишнина от рождението на покойния руски лидер. Това не е обелиск, а огромна канара в движение, какъвто бе и Борис Николаевич - така описа творбата си пред журналисти скулпторът Георгий Франгулян, изработил навремето и надгробната плоча на Елцин.