Китай започна изпълнението най-голямата програма за преселване след строителството на язовира "Трите клисури", съобщи Асошиейтед прес, като цитира агенция Синхуа.

Близо 330 000 души ще бъдат преселени в нови домове, за да се освободи терен за изпълнение на проекта "Обръщане на реките", с който ще бъде осигурено водоснабдяването на Пекин.

Първата група от 500 души са били преместени в централната провинция Хубей. До края на септември ще бъдат преселени още 60 000 души. Цялата програма трябва да приключи до 2014 г.

Проектът "за обръщане на реките от юг на север" ще позволи от река Янцзъ да се черпи вода за районите на градовете Пекин и Тянцзин, които са в безводната северна част на Китай. Цял град в провинция Хубей ще остане под 150 метра вода, а неговите 330 000 жители ще бъдат преселени.



При строителството на язовира "Трите клисури", смятан за най-големия хидроенергиен комплекс в света, бяха преселени общо 1,4 милиона души, чиито домове сега са на дъното на 660-километровия изкуствен воден басейн. Проектът бе завършен през 2006 г.