В ЕС се водят 230 разследвания за нарушения на европейските санкции, наложени на Русия заради военното нападение срещу Украйна. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след заседанието на Съвета на ЕС, на което бяха обсъдени стъпки срещу опитите за заобикаляне на въведените мерки срещу Русия.

Той добави, че от началото на войната в ЕС са били запорирани 24,3 млрд. евро, собственост на включените в санкционните списъци. По неговите думи продължава обсъждането как около 200 милиарда евро на Руската централна банка в ЕС да бъдат използвани, за да се получи печалба и тя да бъде насочена в полза на Украйна.

Рейндерс съобщи, че европейските министри на правосъдието са постигнали съгласие за общ подход при прилагането на наложените санкции. Обявяването на нарушаването на санкциите за "европейско престъпление" ще означава, че подобни действия и опитите за заобикалянето на санкциите ще бъдат наказвани по сходен начин в ЕС, поясни той. Това ще позволи да се отнема запорирано имущество при извършването на такова престъпление, посочи еврокомисарят. Рейндерс изрази очакване тези законови промени да бъдат в сила от следващата година и отбеляза, че преговорите с Европейския парламент по този въпрос още не са започнали.

Еврокомисарят съобщи, че е предложил на украинската прокуратура ЕС да помогне в разследването на случая с Каховската ВЕЦ. Той допълни, че ЕС ще съдейства за разследване на този въпрос и от Международния наказателен съд. 
Николай Желязков/БТА