Украинският президент Виктор Янукович обяви, че ще направи промени в правителството следващата седмица, предаде АФП. Рокадата в кабинета ще бъде оповестена по време на извънредното заседание на парламента, насрочено за вторник, 28 януари, уточни той на среща с религиозни лидери, съобщи ИТАР-ТАСС.

Янукович обеща още да бъдат внесени поправки в приетите миналата седмица няколко закона, които според критиците са насочени срещу опозицията. В същото време той предупреди, че ще използва „всички законни средства”, ако не бъде постигнато споразумение с опозицията.

Украинския президент назначи хардлайнера Андрей Клюев за началник на своята администрация. Предишният титуляр на поста Сергей Льовочкин подаде оставка миналата седмица заради законите срещу демонстрациите.

Според опозиционния уебсайт „Украинска правда” Андрей Клюев стои зад насилието при разпръсването на студентска демонстрация на 30 ноември в Киев, при което бяха ранени десетки души. Клюев е бивш вицепремиер, а досега заемаше длъжността секретар на Съвета за национална сигурност.



Днес протестиращи украински опозиционери окупираха сградите на областните администрации в четири града в западната част на страната. Вече над два месеца в центъра на проевропейските протести е окупираният от опозицията киевски площад „Независимост”, място на масови, най-често мирни митинги, водени от трима политици, добре познати на украинския избирател, отбелязва БГНЕС.

От неделя насам обаче камерите са насочени предимно към ул. „Грушевски”, минаваща на няколкостотин метра от площада, на която се намират сградите на правителството и парламента. Там се водеха бойни действия - същинска партизанска война в градски условия, взела вече пет жертви. Активистите - с каски и понякога маскирани, се изправят с тояги в ръце срещу страховитите специални сили за борба с безредици „Беркут”, замерват ги с павета и коктейли „Молотов”.