Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да говори пред турски избиратели в Ротердам, няма да остане без отговор, предаде ТАСС.


"Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция", заяви турският първи дипломат пред журналисти на летището в Истанбул.

Холандия блокира кацането на турския външен министър

Турският външен министър възнамеряваше да говори на митинг в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на турския президент, но кметът на Ротердам забрани посещението, а холандското правителство оттегли разрешението за кацане на самолета на турския министър.

Ердоган заклейми холандците

Турският президент Реджеп Ердоган заклейми холандските действия и каза, че "напомнят на нацизма". Той окачестви холандците като "нацистки останки, фашисти". От своя страна холандският премиер Марк Рюте каза, че думите на Ердоган са неуместни.

 

Холандският премиер: Забележките на Ердоган са неуместни

Чавушоглу подчерта, че отказаното разрешение за кацане е "неприемливо решение от всякаква гледна точка - от гледна точка на дипломация и на международно право".

"Някои страни в Европа, и най-вече Холандия, напомнят на държави от периода преди Втората световна война. Същият расизъм, ксенофобия, агресия. Защо нашите министри по въпросите на семейството и спорта например, спокойно продължават с изявите в Германия, а ръководителят на министерството на външните работи не може да направи това", попита Чавушоглу.

Той отбеляза, че решението да не бъде приет в Ротердам "особено е зарадвало Герт Вилдерс" - лидер на холандската крайнодясна Партия на свободата. "Но решението взе премиерът. Тогава каква е разликата между тях? Никаква, все същият фашизъм", заяви Мевлют Чавушоглу.

По думите му холандците се опитват да попречат на официални турски представители да се срещат с избиратели в Европа, допълва Асошиейтед прес.

Турският външен министър отбеляза, че холандските власти са отменили събитието от съображения за сигурност и попита: "Какво, да не би министърът да е терорист?".

Той каза още, че от Холандия са пристигнали много послания на подкрепа, в които се изразява несъгласие с "расистката и фашистка" политика на тяхното правителство.

Тази седмица властите в Германия отмениха реч на Чавушоглу в една от конферентните зали в Хамбург и той бе принуден да говори на територията на резиденцията на турския генерален консул, припомня ТАСС.
БТА