Свобода или по-лек режим на лишаване от свобода, но не и амнистия за затворниците - това е решението на парламента в Турция, предизвикано от огромния брой на задържаните заради връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Това заяви пред проправителствената телевизия A Haber TV министърът на правосъдието Бекир Боздаг. Оповестената вчера цифра на подлежащите на преждевременно освобождаване обаче от 38 000 души днес вече достигна 93 000 - толкова поне засега са необходимите места зад решетките.

В."Джумхуриет" съобщи, че преди това безпрецедентно решение празни са били само 565 места във всички затвори в страната.

Анкара вече не е категорична за връщане на смъртното наказание

"Амнистията не стои в дневния ред на кабинета и не предстои такъв акт, никой не трябва да се надява. Преди законът позволяваше излизане от затвора една година предсрочно, сега увеличихме това на две години и то касае извършилите престъпления до 1 юли т.г.", подчерта Боздаг. Той допълни, че законовата поправка не се отнася до онези, които след 1 юли извършват тежки провинения - убийства, нанасяне на тежки телесни повреди при нападение и побой, изнасилвания, притежаване и търговия с наркотици, терористични актове спрямо силите за сигурност, противоконституционни деяния, нарушаване на тайната и неприкосновеността на личния живот. 



"В затворите има 214 000 души, които излежават присъди или са в очакване на съдебен процес. Първият етап на освобождаването включва 38 000 от тях, но те отиват на пробация, подобна практика има в Америка и в много други демократични правови държави. От 2005 г. до момента от този шанс се възползваха 2 млн. души", уточни правосъдният министър.

Ердоган обмисля смъртно наказание за заговорниците

Той посочи, че пуснатите на свобода са задължени в срок от три дни да се явят в полицейските дирекции по места, където ще им бъде изготвен анализ на риска и ще бъдат насочени към образователните и социалните програми. Оценените като рискови ще получат електронни гривни за проследяване и ако някой по време на пробацията извърши престъпление, веднага ще бъде връщан в затвора при тежък режим.

Медиите акцентират на факта, че поправката в закона дава шанс и на "кръстника" на мафията Алаатин Чакъджъ да излезе безпроблемно на свобода.

В."Хюрриет" съобщава, че на пробация за две години отиват извършители на квалифицирани кражби и грабежи, наркопласьори и разпространители на стимуланти, а в затвор от открит тип за три години - осъдени за сексуално насилие, сексуална злоупотреба с деца, предумишлено убийство на съпруг или съпруга, умишлени изтезания у дома. Арестите в цялата страна продължават ударно и днес, мишена са мениджъри и акционери в големите холдинги.

Източник: БГНЕС