Тоалетната на американския сегмент на Международната космическа станция не работи отново, астронавтите използват аналогичното устройство на руския сегмент. Това стана ясно от разговорите между екипажа на МКС и наземните специалисти, за които съобщава НАСА.

На МКС има две тоалетни, направени от Русия - в руския модул „Звезда“ и американския „Спокойствие“. Тоалетните се намират в двата космически кораба „Союз“, намиращи се на станцията, но те се използват по време на автономен полет на космическия кораб и само ако са абсолютно необходими по време на престоя им на МКС.

Големите дати в покоряването на космоса

Пресслужбата на „Роскосмос“ съобщи за РИА Новости, че тоалетната на руския сегмент на МКС функционира нормално.

В края на ноември командирът на МКС италианецът Лука Пармитано съобщи на наземните експерти, че тоалетната в американския модул не работи поради постоянни индикации за неизправност. В тази връзка астронавтите започнаха да използват UCD торбички за събиране на урина, които се съхраняват в европейския модул „Колумб“. По-късно екипажът смени сепаратора и възстанови работата на тоалетната.


В момента на МКС полетите се извършват от руснаците Александър Скворцов и Олег Скрипочка, американците Кристина Кук, Андрю Морган и Джесика Мейър, както и италианеца Лука Пармитано.