Предполагаемият извършител на терористичния акт от берлинския коледен базар - тунизиецът Анис Амри, преди няколко месеца е предлагал на различни ислямистки групировки да участва в нападения като атентатор самоубиец. Това съобщава германското издание „Шпигел", позовавайки се на информация от специалните служби.
Въпреки това според медиите тази информация не е била достатъчна, за да бъде той арестуван.

Властите също така са установили неговата връзка с една от германските терористични клетки на „Ислямска държава", която полицията разби по време на акция.

Посочва се също, че Амри е трябвало да бъде депортиран от Германия преди известно време, но това не се е случило заради несъгласие между германските и тунизийските власти. Според миграционните органи на африканската държава Амри не е гражданин на тяхната държава и са отказали да му дадат нов паспорт. Новите документи на мъжа са пристигнали в страната на 21 декември - два дни, след като е извършил атентата.



Отпечатъци на Анис Амри са били открити по вратата на камиона, използван при атентата в Берлин в понеделник, предаде Ройтерс, като се позова на няколко германски медии. Властите издирват усилено 24-годишния тунизиец, който е заподозрян за нападението в столицата в понеделник, при което бяха убити 12 и ранени 48 души.

Полицията провежда операции на няколко места в страната в рамките на разследването на атаката, предаде Франс прес, като се позова на антитерористичния отдел на германската прокуратура.

Той не потвърди информациите на няколко медии за четирима задържани в Дортмунд, в западната провинция Северен Рейн - Вестфалия, където Амри е живял, след като дошъл в Германия миналата година. Федералната прокуратура обяви, че дава награда от 100 000 евро на информация, която да помогне за залавянето на мъжа.

Междувременно италианските власти съобщиха, че данните за заподозрения за извършването на берлинския атентат тунизиец са били вписани в единната информационна Шенгенска система, предаде ТАСС.

Съобщава се, че Анис Амри е дошъл в Италия през Средиземно море през 2011 г. по време на мигрантската вълна от Северна Африка след Арабската пролет. Той е казал на властите, че е непълнолетен и е бил настанен в специален център за временно пребиваване на непридружени. Същата година Анис Амри участвал в умишления палеж на този център, намиращ се на остров Лампедуза.

Тунизиецът, заподозрян за атаката в Берлин, търсил в интернет как се прави бомба

Той бил осъден на 4 години затвор за вандалската проява, както и за други нарушения. Излязъл е от затвора през 2015 г. и италианските власти му наредили да напусне страната. Той обаче така и не бил депортиран в родината си, защото властите в Тунис не изпълнили в законовия срок необходимите бюрократични процедури за целта. В резултат Анис Амри се отправил към Германия.

Според в. "Кориере дела сера" в затвора в Палермо, където излежавал присъдата си, Амри се отличил със склонност към насилие, но не и с привързаност към екстремистка ислямистка идеология. Твърди се, че той се е радикализирал в затвора.

Източник: БТА