Суданката, която бе осъдена на смърт, затова че е приела християнството, ще бъде освободена "през идните дни", съобщи представител на министерството на външните работи на Судан, цитиран от Франс прес.

"Жената ще бъде освободена през идните дни в съответствие с правните процедури на съдебната власт и министерството на правосъдието", заяви представителят Абдалах ал Азрак. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим отказа да се отрече от новата си вяра и да се върне към исляма. Тя освен това е обвинена в прелюбодейство, защото е омъжена за християнин, а това се смята за изневяра според законите на шериата.

Във вторник тя роди момиченце в затворническа клиника близо до Хартум. Предвид бременността й съдията й отпусна два месеца за раждането и две години за кърмене, преди да бъде изпълнена смъртната присъда.

Бащата на Мериам Яхия Ибрахим е мюсюлманин, но тя е възпитана от майка си, която е християнка. Суданският закон определя като престъпление приемането от мюсюлмани на друга религия и това се наказва със смърт. Всеки, чийто баща е мюсюлманин, автоматично се смята за мюсюлманин. Западни посолства и правозащитници от Судан определиха присъдата като нарушение на правата на човека и призоваха суданското правителство, доминирано от ислямисти, да зачита свободата на вероизповедание.



Източник: БТА