Най-малко 37 души са загинали след внезапни наводнения и студена лава, изтичаща от вулкан, на западния индонезийски остров Суматра.

Часове наред проливни дъждове свалиха потоци от пепел и камъни от планината Марапи - един от активните вулкани в Суматра. Свлачищата от студена лава заляха два района, отнеха живота на хора и повредиха повече от 100 къщи, джамии и обществени сгради.

Изригна вулканът Руанг – обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКА)

Властите твърдят, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като 18 души са в неизвестност. Оцелелите разказват как са избягали, когато студената лава - смес от вулканичен материал и камъни, която се стича по склоновете на вулкана при дъжд - се е насочила към домовете им.

"Чух гръмотевици и звук, подобен на вряща вода. Това беше звукът на големи камъни, които падаха от планината Марапи", разказва пред информационна агенция АФП Рина Девина, 43-годишна домакиня от област Агам.


"Беше тъмно, затова използвах мобилния си телефон като фенерче. Пътят беше кален, затова повтарях "Боже, помилуй" отново и отново", каза Девина. Майката на три деца добави, че къщата на съседа е била "сплескана от големи камъни", а четирима от съседите ѝ са загинали.

До неделя следобед спасителите са открили 19 тела в най-засегнатото село Кандуанг в окръг Агам и са извадили други девет тела в съседния окръг Танах Датар, според Националната агенция за търсене и спасяване.

Вулкан изригна в Индонезия, стотици са евакуирани (ВИДЕО)

Наводнението е последното от поредица природни бедствия, които поне отчасти са резултат от човешката дейност, заявиха експерти по околната среда пред индонезийската редакция на Би Би Си.

"Внезапните наводнения и калните свлачища от студена лава продължават да се повтарят и да увеличават интензивността си поради прекомерната експлоатация на природните ресурси и безразборното строителство", казва Венгки Пурванто, директор на клона за Западна Суматра на Индонезийския форум за околната среда.

"В резултат на това бедствията се повтарят всяка година. Всъщност те зачестяват с всяка изминала година. Разстоянието между едно бедствие и следващото става все по-малко", допълни той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС