Черно море е стратегически важно за НАТО, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при пристигането си за участие в заседание на Съвета на ЕС, посветено на въпросите на отбраната.

Той отбеляза, че по-голямата част от силите на алианса, разположени по източните граници, са под командване на САЩ, Великобритания или Канада и това е израз на евроатлантическото взаимодействие в областта на сигурността. Решени сме да защитим всеки съюзник, включително на изток, добави Столтенберг.

Северна Македония вече е напълно военно интегрирана в НАТО

По неговите думи НАТО защитава всички страни по източните граници, които пряко страдат от действията на Беларус с мигрантите. Той допълни, че НАТО ще остане основата на европейската сигурност.

Столтенберг определи съобщенията за руските изпитания на противоспътниково оръжие като безотговорна дейност, която застрашава сигурността на Международната космическа станция и на китайска станция в околоземна орбита. Това засяга всички и показва, че Русия развива способности за унищожение на средства, от които зависи всекидневието на Земята, обобщи генералният секретар. 
БТА