Върховият представител на ЕС за външните отношения и сигурността Хавиер Солана отпътува на посещение в Израел и палестинските територии днес, за да обсъди последните развития в региона, съобщи Асошиейтед прес.

По време на тридневното посещение той ще разговаря с палестинския президент Махмуд Абас и израелския премиер Ехуд Олмерт. Сред другите високопоставени политици, с които се предвижда да се срещне Солана са външният министър на Израел Ципи Ливни и палестинският премиер Салам Фаяд, пише БТА.

Солана прави тази визита преди предстоящото провеждане на ключови конференции за мирния процес в Близкия изток. Следващата седмица в Португалия ще се състои среща на външните министри на Европейския съюз. Четворката от посредници - САЩ, ЕС, ООН и Русия – щe се срещнат в Ню Йорк по-късно този месец, а организираната от САЩ мирна конференция трябва да се състои през ноември.

След кръвопролитните сблъсъци, разделили палестинските ръководители на две съперничещи си правителства, все по-силен става натискът над израелци и палестинци да направят значителни отстъпки преди мирната конференция, предложена от президента Джордж Буш. 

Предишни мирни преговори са завършвали с неуспех заради въпросите на окончателните граници, подялбата на Ерусалим, правото на палестинските бежанци от войната от 1948 г. след създаването на Израел да се завърнат в някогашните си домове в територията на днешната израелска държава заедно с милиони свои потомци.