Сирийският президент Башар Асад изрази пред иракския си колега Джалал Талабани своята готовност да съдейства за националното помирение и стабилността в Ирак, предаде Франс прес.

"Сигурността на двете страни е споделена. Който причинява зло на едната, причинява зло и на другата, докато доброто се споделя от двете страни", добави той.

"Сирия ни е помагала в най-мрачните дни и ние сме й благодарни", посочи Талабани, който снощи пристигна в Дамаск. "Твърдо решени сме да установим най-добри политически, търговскии петролни отношения, искаме да счупим това менгеме, което ни беше наложено и планирано от колонизаторските сили, за да

попречат на сближаването и на сътрудничеството между Ирак и Сирия", изтъкна иракският държавен глава, който от снощи е на шестдневна визита в Сирия. Това е първото посещение на иракски президент в Сирия от трийсетина години. 

До 2003 г. Талабани е имал сирийски паспорт. Той редовно е пребивавал в Сирия по времето на Саддам Хюсеин и е поддържал тесни контакти със сирийските ръководители, които тогава се срещали с представители на различни иракски опозиционни движения.

В делегацията, оглавявана от иракския президент, участват и трима иракски министри: на вътрешните работи - Джауад ал Болани, на търговията - Абдул Фалах ас Судани, на водните ресурси - Абдул Латиф Рашид, както и съветникът по националната сигурност Муафак ар Рубаи и множество депутати.

САЩ и представители на Ирак обвиняват Дамаск, че позволява на сунитски бунтовници свободно да преминават границата, за да извършват нападения в Ирак, припомня ДПА. Сирия най-редовно отхвърля тези обвинения, заявявайки, че ако има замесени сирийци, то те действат по своя инициатива.