Държавният съвет на Крим избра единодушно начело на региона настоящия и. д. ръководител на руската република Сергей Аксьонов, предаде ТАСС.

На 17 септември руският президент Владимир Путин внесе за разглеждане в кримския парламент три кандидатури за регионален ръководител. Освен Аксьонов той предложи за поста републиканския министър на екологията Генадий Нараев и Александър Терентиев, депутат от Държавната дума, напомня агенцията. Преди вота всеки кандидат говори пред депутатите от Крим.

Аксьонов изтъкна, че вектор в социално-икономическата модернизация на полуострова в близките години ще станат съответната Федерална целева програма на правителството в Москва, "Народната програма за развитие на Крим", разработена от управляващата партия "Единна Русия", и т. нар. майски укази на президента Путин, свързани с развитието на републиката.

Сред приоритетите в него той посочи по-специално енергийната независимост на Крим, модернизацията на транспортната инфраструктура, реформите в комуналното стопанство, подобряването на здравеопазването и образованието. Най-важни ще бъдат приоритетите в социалната сфера - икономиката на Крим в близките години ще бъде социално ориентирана, увери Аксьонов.



Четирийсет и еднагодишният кримски лидер е завършил военнополитическо училище на украинските строителни войски в Симферопол, през 90-те е бил предприемач, от 2010 г. е заседавал в кримския парламент. През февруари т. г. става премиер на местното правителство и впоследствие оглавява новата руска република след анексирането на Крим от федерацията през март.

Източник: БТА